dissabte, de març 11, 2006

Ha mort una dona

No, aquesta vegada no ha estat un cas més de violència domèstica. Tots els indicis són d'estrès laboral. N'Elisabeth va morir tota sola, a la cuina de casa seva; encara no tenia els 50 anys, i la gent només se'n va adonar quan ja feia molta estona que ho era de morta. Va morir sola a casa, en un pis de parets primes, que no eviten els sorolls, i que obliguen tantes vegades a participar de la vida dels altres. A pocs metres, d'altres dones i homes que eren als seus pisos, intentant fer vida normal. Només sentim els veïns quan ens molesten, però no quan ens necessiten. Vivim els uns a sobre del altres i fem tot el que podem per ignorar-nos. Quina societat més individualista, difícil de compaginar amb el progrés de la salut, de la informació i del coneixement i amb els discursos de la ciutat compacta. Que trist morir-te tot sol i a la cuina, ignorat de tot i de tothom. Les aigües de l'Institut de Cultura de Barcelona, on treballava N'Elisabet, baixen una mica revolucionades. De moment, només un sindicat, la UGT, ha demanat l'inici d'una investigació per probables indicis d'estrès laboral. N'Elisabeth tindria una llaga d'estòmac després d'un procés de depressions profundes...

Jo no en sé res del fet concret, ni la coneixia a la pobre Elisabeth. Però no he pogut deixar de pensar en les contradiccions de la nostra vida, entaforats com vivim en una mena de ruscos, junts amb altres vides, però sense quasi comunicació. Però no he pogut deixar de pensar també en tantes de companyes i de companys que conec i estimo de la nostra universitat, i de l'ensenyament, en general, els quals viuen situacions de depressions més o menys periòdiques, de malestars i malshumors per causes també laborals. No en coneixeu també vosaltres, lectors i lectores meus i meves, de casos com aquests? Voleu que en fem una llisteta?

És clar que no la farem. Però hauríem de fer alguna cosa per començar a redreçar aquestes situacions. Tenim tots nosaltres una feina segura, cosa avui en dia quasi privilegi, i que ens agrada en molts aspectes; no estem massa ben pagades, però podem anar passant, amb un cert confort i algun a més, a més. Perquè som,doncs, tan vulnerables a la depressió i amb aquesta intensitat? Perquè el mal humor o la manca de professionalitat d'alguns (masses) responsables i gestors de la nostra feina ens ha de dur a un pou personal, sense sortida? Avui la vida social s'ha tancat excessivament als cercles laborals. Haurem de fer esforços per sortir-ne: passejar, mirar aparadors, navegar per internet, anar al cine, veure el mar o ensumar el bosc, estimar un gos o un gat o una persona o vàries persones, viatjar física i mentalment, llegir llibres, no mirar gaire la tele, fer esport, fer l'amor, riure, riure molt, riure'ns de nosaltres mateixos, riure dels altres, riure fins a plorar...

Però també haurem de fer petits esforços per millorar els nostres ambients laborals. Ser ben educats i amables i saludar tothom, en arribar i en sortir; somriure amb freqüència; fer esforços per entendre i, si cal, compadir, els altres companys, fins i tot els nostres caps; no voler entendre alguns processos de la feina, només seguir-los resignadament; no sentir-nos sempre víctimes i, molt menys, victimitzar ningú altre; i si no té remei la situació... passar. Mirar el rellotge i esperar que el temps passi el més ràpid possible; pensar que no treballem per als nostres caps i responsables, sinó per la joventut de Catalunya, per al nostres estudiants, directa o indirectament.

Sempre n'hi haurà de persones bones i de dolentes, de caps mediocres i irresponsables, però podem iniciar el canvi nosaltres mateixos. Ningú hi té més a guanyar... o no?

9 Comments:

Blogger Ferran Moreno said...

I tant que podríem fer una llisteta, esperanceta, no només de companys a qui s'ha portat a situacions límit, sinó també de companys que «porten» les situacions al límit i ningú no fa res per evitar-ho. Compadir els caps? Em sembla que no hi estic d'acord: si el càrrec els va gran, que el deixin. Però és clar, ningú no vol cobrar menys, oi?

diumenge, de març 12, 2006 11:10:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Estimada Esperanceta, quanta raó tens. I és que és cert que aquest estil de vida individualista, que algunes veus diuen que es va orquestrar molt conscientment pels "creadors" del nou ordre mundial, comença a tenir més ombres que llums; en ocasions deixa de ser còmode per ser pesadament inhumà. Cal prendre's un temps per reflexionar-ho i per fer aquest petit esforç en cada faceta de la nostra rutina... però aquest temps, d'on el puc treure! T'ho dic més tard, d'acord?... no en tenc de temps, ara, per pensar-hi!

Una abraçada i salut!!

diumenge, de març 12, 2006 2:47:00 p. m.  
Blogger Esperanceta Trinquis said...

A veure si és veritat que el que passava, passa. Mai no ho trobaràs això de que manin o organitzin els més preparats, i la venjança no és bona consellera... O com diuen, la venjança és un plat que s'ha de menjar fred...

I tú, estimat Ali Bei, reintegrat als teus deserts de sorra, obres la porta de la espiritualitat i veus el que cada-ú, a la mida de les seves forces, podem fer.

Cada-ú veu una cosa i entre tots ho veurem tot i ens ajudarem a pssar el mal temps...

Gràcies

diumenge, de març 12, 2006 4:59:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

esperanceta, sap greu llegir que per a alguns treballar se'ls pot fer difícil no pels reptes diaris d'una feina, sinó pel comportament de companys o caps o qui sigui, i per més que ens vulguis fer creure que la solució comença per un mateix, que et posin el dit dins l'ull contínuament no en deu tenir gaire, de solució, o si?

diumenge, de març 12, 2006 10:11:00 p. m.  
Anonymous Anònim said...

N'Esperanceta m'ha donat permís per parlar des de l'espiritualitat, i te voldria dir, "anonymus" que sí que comença per un mateix, tot i que no ens ho sembli mirat des de la superfície.
I és que no tothom es deixa ficar el dit dins l'ull, o bé no cada dia tenim el rètol de "posa'm el dit, que no m'hi oposo directament". O, més encara, no a tothom li produeixen les mateixes molèsties el fet de que li posin el dit dins l'ull. Per això, potser sí que comença per un mateix, la solució.
Però jo et parlo des del desert, amic/ga...

Abraçades!!

diumenge, de març 12, 2006 11:37:00 p. m.  
Blogger Esperanceta Trinquis said...

És clar que la solució individual no basta, ja ho sé... Però només des d'una actitud individual radical de canvi i compromís podem exigir que els altres mecanismes funcionin, no? Per lluitar contra la cultura de la violència cal ésser no violent convençut i practicant; defensar els companys sense atacar ningú, estar amatent a si passen o no aquestes coses, prendre un café amb algú encara que no ens vengui massa de gust, escoltar i escoltar... i la mediació, que vol dir parlar i cedir i negociar... i si no a judici, és clar! i denunciar-ho

dilluns, de març 13, 2006 8:00:00 a. m.  
Anonymous Anònim said...

És molt trist començar la setmana llegint notícies tant tristes, però em penso que és una més de la llista. Certament, la nostra vida actual és molt estressant i és fonamental fugir d'ella de tant en tant, res millor que assistir als esdeveniments esportius i més ara que la Champions arriba al seu punt àlgid. Uns quants crits i unes cervesses i al dia següent com nou.
D'altra banda, s'ha d'anar amb compte amb l'estress no sigui que amb la voluntat de voler fugir de la rutina, un trigui massa a tornar i perdi el fil del dia a dia.
Un petó.

dilluns, de març 13, 2006 6:38:00 p. m.  
Blogger Esperanceta Trinquis said...

Bons consell bor omir, bons consells. A mi no m'agrada el fútbol però sempre hi ha altres coses que agraden a algú. Això dels crits, sobretot; com relaxa cridar... I saber tornar també és un consell ben agut.

Moltes gràcies wapo!

dilluns, de març 13, 2006 10:35:00 p. m.  
Blogger Jutipiris said...

tot açò que dius: "Però també haurem de fer petits esforços per millorar els nostres ambients laborals. Ser ben educats i amables i saludar tothom [...] pensar que no treballem per als nostres caps i responsables, sinó per [...]", és un altre bon propòsit per aquest temps de Quaresma. me l'apunt

dijous, de març 16, 2006 7:20:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home