dimarts, d’octubre 04, 2005

Nou gerent

El 24 de maig el nou rector de la UB guanyà les eleccions. Avui, més de quatre mesos més tard, el web de la universitat anuncia el nomenament del nou gerent. El nomenament és prou important, potser, per justificar aquest retard; esperem que aviat el nou gerent, el qual, d'altra banda ja coneix la casa, es pugui posar en marxa ben aviat i que els nous nomenaments segueixin amb la rapidesa que cal a la magnitud dels prolemes que tenim. El col·lectiu que recolza Esperanceta Trinquis desitja molt bona sort al nou gerent i li ofereix, d'entrada, tota la seva cooperació més lleial.

Ben arribat!

1 Comments:

Blogger Esperanceta Trinquis said...

Els companys de CC.OO. de la UAB, d'on prové el nou gerent ens fan arribar aquest text:

Els claustrals del PAS exposen la situació insostenible a la que ens ha portat l'actual Gerència: "arbitrarietat, feina mal feta i camarilles"

Per primera vegada en molts anys els claustrals del PAS han demanat la inclussió d'una moció a l'ordre del dia. La intervenció denucia:

l'externalització de la gestió de recursos humans
l'arbitrarietat de les actuacions
la mala pràctica de l'equip gerencial
El menyspreu a la plantilla de la UAB
Text íntegre de la intervenció del claustral Juanjo Bravo

L'objectiu de la moció que hem presentat és portar a aquest claustre un debat que no pot continuar per més temps amagat als passadissos, a les aules i als laboratoris de la nostra Universitat. La seva raó de ser immediata és el compromís assumit pel Rector a l'últim claustre de que les empreses de consultories contractades per la Gerència no serien ni un mitjà d'externalitzar les funcions directives a l'àmbit de recursos humans ni la porta del darrere per incrustar a determinades persones de confiança a la plantilla de la UAB. Ens referirem amb detall a aquest tema, però creiem que és important que totes i tots els claustrals puguem entendre el context en el que es produeix aquesta discussió.

Evidentment, dins d'aquest context està la carta que la setmana passada van enviar les tres juntes de personal al Rector. Espero no decebre a cap claustral, però ja us avanço que la meva intenció no és glossar aquesta carta, en primer lloc perquè ni jo ni cap claustral podem parlar en nom de tots els organismes unitaris dels treballadors de la UAB i, en segon lloc, perquè la demanda que es feia en la carta en qüestió és prou explicita per que no necessiti cap tipus de comentari addicional.

Resulta clar, tanmateix, que la situació d'enfrontament de les treballadores i els treballadors d'aquesta casa amb la Gerència ha arribat a límits mai vistos i en la nostra opinió aquest conflicte prové de una manera de fer de la Gerència que es caracteritza per tres trets:

El menyspreu a les normes laborals i universitàries, als agents socials i als treballadors de la UAB.
La incapacitat professional per assumir les responsabilitats de la gestió dels Recursos Humans.
L'exacerbació de la dialèctica amic/enemic amb l'objectiu constant de crear una camarilla de fidels i arraconar per tots els mitjans necessaris als discrepants.
Si les consultories s'han convertit en un tema de referència és justament per que personifiquen de manera immillorable aquestes tres característiques.

Aquestes consultories s'han seleccionat de manera absolutament arbitrària per part de la Gerència, sense que cap institució de la UAB hagi pogut participar en la decisió de si estaven o no justificades, si havien de recaure en les empreses triades o en unes altres i sense donar cap explicació als agents socials ni als professionals de la UAB sobre les feines que desenvolupaven el personal d'aquestes empreses. Un personal que, en alguns casos, s'han comportat com els amos de la Universitat, donant ordres i demanant comptes a responsables de diferents àmbits dels Recursos Humans amb la única legitimació de tenir el seu particular "primo de zumosol" a l'equip gerencial.

Els resultats d'aquestes consultories, si existeixen, són absolutament desconeguts pels agents socials, pels treballadors afectats i pel conjunt de la comunitat universitària. En qualsevol cas l'acompliment dels objectius que s'havien fixat públicament des de la Gerència en aquest àmbit, és pràcticament nul, ni existeix un esquema clar de com s'organitzen els recursos humans, ni s'ha avançat en la revisió de perfils professionals, ni en l'elaboració de la Relació de llocs de treball, ni res de res.

L'activitat principal de la Gerència pel que es refereix a aquest temes és de dos tipus, es justifica la inoperància més absoluta sota l'aixopluc universal de "està en estudi" i es ven fum publicitant per tot arreu iniciatives que a la pràctica, simplement no existeixen: segons la Vicegerència de Recursos Humans la "mobilitat formativa" està en marxa des del mes de gener i quatre mesos desprès encara ningú no sap en que consisteix. En una cerimònia de confusió difícilment superable, la última moda de la Gerència consisteix en dir pels passadissos que si no es fa res és perquè els sindicats ho bloquegen tot.

La realitat és que des del mes de gener l'equip gerencial s'ha negat sistemàticament a contestar cap carta dels agents socials, ni a convocar cap reunió de negociació. Hem hagut d'esperar fins fa quinze dies a que el Delegat del Rector pel PAS assumís aquesta responsabilitat i manifestés a la primera reunió l'autocrítica de l'Equip de Govern per aquesta conducta.

Al mateix temps, qualsevol persona del PAS amb responsabilitats de comandament, ja sigui de recursos humans, administracions de centre, gestors, etc. que formin part de la plantilla de la UAB des d'abans de la incorporació d'aquest Gerent està sota sospita. Haurà de demostrar una submissió incondicional al nou equip que s'ha anat construint a la seva mida el Gerent als últims tres anys o es veurà desplaçat, denigrat i boicotejat de manera sistemàtica. Estem parlant de professionals amb molts anys de servei a la UAB que es veuen assetjats a casa seva quan estan de baixa medica, que s'han de tancar als despatxos plorant perquè no suporten les humiliacions i les ganivetades per l'esquena de les que són objecte, que han de vigilar amb qui parlen, no sigui cas que els classifiquin en la categoria de "desafectos al Régimen".

Justament per denunciar aquesta dinàmica d'arbitrarietat, feina mal feta i camarilles en un punt que tots hem considerat clau, vam plantejar a l'anterior Claustre la necessitat d'acabar amb l'ús pervers dels serveis de consultories i assessories per part de la Gerència. Vam demanar al Rector informació sobre les consultories vigents i que assumís un compromís polític, el ja famós de que "aquesta no seria la porta del darrere per entrar a la UAB".

El Rector ens va fer arribar la informació, cosa que vull agrair públicament, però la pràctica de la Gerència fins ara és que s'han fet concursos a mida per contractar a personal que treballava a empreses de consultoria, s'han fet contractes des de la fundació de la UAB per donar cobertura jurídica a altres persones d'aquestes empreses, s'han convertit contractes de consultoria en contractes de falsos autònoms, és a dir, s'ha recorregut a totes les estratagemes possibles per incomplir el compromís del Rector. Quan des de diverses instàncies s'ha informat al Rector d'aquestes pràctiques i s'ha demanat la seva intervenció la resposta que hem rebut és que no s'estava incomplint la legalitat.

Tothom pot entendre perfectament que un compromís polític no és el mateix que complir estrictament la legalitat, que estem parlant d'un model de Universitat i concretament d'un model de Gestió de recursos humans i de política de personal, no de si las pòlisses són o no són les correctes.

En qualsevol cas, si algú vol parlar de pòlisses podem parlar. Només alguna petita mostra: tenim un senyor X que segons afirma el llistat de consultories, va acabar la seva feina amb la UAB a 31 de gener de 2004, que, casualment va guanyar un concurs a 15 de març de 2004 i que durant tot el mes de febrer va continuar treballant a l'Àrea de Recursos Humans. Algú ens pot dir amb quina relació laboral amb la UAB?. Tenim una senyora Y, que segons el llistat de consultories va acabar el seu contracte a 31 de desembre de 2004, que porta des d'aleshores ocupant un despatx a l'Àrea de Recursos Humans, donant ordres a tort i a dret, participant en reunions de l'Equip Gerencial i tot això sense cap contracte entre ella, o la seva antiga empresa, amb la UAB. Algú ens pot explicar aquesta situació?.

Tothom sap que, finalment, el problema no són les pòlisses, el problema és que la Gerència i el seu equip han desenvolupant una cultura de la impunitat i ja ni tant sols es preocupen de guardar les formes.

Evidentment una denúncia pública com aquesta sempre es pot solucionar amb alguna artimanya legal i ens podríem passar la vida jugant "al ratón y al gato". Si hem volgut explicar aquesta realitat al Claustre és justament per dir que no es pot continuar tancant els ulls, pensant que qui dia passa any empeny, ni culpabilitzant a tothom (els primers nivells perquè estan antiquats, els sindicats perquè estan bojos, els treballadors perquè són uns ganduls), per eludir les pròpies responsabilitats.

Hem arribat a un moment en que la Gerència no conserva el mínim grau de consens necessari ni per portar endavant amb èxit cap encàrrec de l'Equip de Govern ni per mantenir les relacions amb els agents socials dins d'un marge raonable de discrepàncies. En una situació com aquesta el primer deure d'aquest Claustre és vetllar pel interessos generals de la UAB i creiem que totes i tots hem d'actuar amb responsabilitat i amb generositat per a començar una nova etapa.

Bellaterra, 4 de maig de 2005

dimecres, d’octubre 05, 2005 12:45:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home